Mutfak ve banyolarda kullanılan, radyatörlerin ısınmasını sağlayan suyun sıcaklığını değiştiren kombiler; doğal gazı ısıya dönüştüren cihazlardır. Hemen her evde bulunan kombilerin en önemli parçalarından bir tanesi su tankıdır. Su tankındaki basıncın yaklaşık 1.5 bar olması gerekir. Tank içerisindeki basıncın ideal değerden düşük olması belli riskleri beraberinde getirir. Bu riskleri doğru biçimde tespit edebilmek için kombilerde yaşanabilecek arızalar hakkında fikir sahibi olmak gerekir. "Kombi neden su eksiltir?" diye merak edenler için kaleme aldığımız bu yazımız sayesinde kombinizdeki su eksiltme sorunun hangi nedenlerden meydana geldiğini bulabilirsiniz.
Kombi Su Eksiltmesinin Nedenleri
Su tankında eksilme varsa bu durumu kombi içindeki basınç saatini gözlemleyerek tespit edebilirsiniz. Kombi su eksiltiyorsa bunun nedeni aşağıdaki gerekçelerden biri olabilir:
1. Su Basıncının Çok Yüksek Olması
Kombideki tanka fazla miktarda su verildiği zaman sistem kendini dengelemeye çalışabilir. Böyle bir durumda kombiler yüksek basınç nedeniyle zarar görmemek için su eksiltme yoluna gider. Bu nedenle cihazları kombi üreticisinin tavsiye ettiği basınç değerinin üzerine çıkmadan kullanmalısınız. Şayet basınç yüksek olmadığı hâlde sorun devam ediyorsa aşağıdaki ipuçlarına dair çeşitli belirtiler arayabilirsiniz.
2. Kombilerin Havayı Otomatik Tahliye Etmesi
"Daha önce hiç kullanılmamış bir kombinin suyu neden biter?" diye merak ediyorsanız bu sorunun cevabı, sirkülasyon pompasında yatıyor olabilir. Yeni alınan ve ilk defa tesisata bağlanan kombilerde bu duruma sıklıkla rastlanır. Satın aldığınız kombinin su basıncı sadece birkaç kez düştüyse endişe duyulacak bir durum olmayabilir. Sistem içinde bulunan fazla havayı tahliye eden sirkülasyon pompası, bar seviyesinin düşmesine yol açabilir. Kombinin tankına birkaç defa su vererek problemi çözebilirsiniz.
3. Kombideki Havanın Bitmesi
"Tesisatta kaçak yok, kombi su eksiltiyor." diyorsanız denge kabındaki ya da genleşme tankındaki hava bitmiş olabilir. Eğer havanın bitmesi herhangi bir delinme ya da kesikten kaynaklanmıyorsa her iki tanka hava verebilir ve kombideki su eksilmesi sorununu çözebilirsiniz. Ancak delinme ve kesik gibi nedenlerle meydana gelen hava kaybı söz konusuysa uzman biri tarafından bu tesisat elemanları onarılmalı ya da değiştirilmelidir. Sonrasında sisteme yeniden hava verilerek problem ortadan kaldırılır.
Buraya kadar bahsettiğimiz gerekçeler genellikle ufak çaplı sızıntılar ya da arızalarla ilgilidir. Çoğu zaman tesisat elemanlarında bir değişiklik gerektirmez ve kullanıcı hatasıyla ilgili değildir. Ancak bu noktada kombilerdeki suyun genellikle basit nedenlerden ötürü eksilmediğini belirtmek gerekir. Sistem içinde su kaçağı ya da tesisat elemanlarında arıza olma ihtimali yüksektir. Böylesi durumlarda ise profesyonel destek almanız gerekir.
Su Kaçağı Nedeniyle Kombinin Su Eksiltmesi
Kombiye her gün su basmanıza rağmen kısa sürede basınç azalıyorsa ve "Kombi sürekli su eksiltiyor." diyorsanız tesisatın bir noktasında sızıntı olabilir. Meydana gelen sızıntıların başlıca nedenleri şunlardır:
- Tesisat kurulumunda ya da montajında özensiz işçilik,
- Kombiyi kullanırken sisteme fazla su ya da hava vermek,
- Zamanla tesisat elemanlarının çürümesi ya da yıpranması,
- Tesisat elemanlarındaki kesikler, delikler, çatlaklar ya da kopmalar.
Su tankı ve buraya bağlanan borular başta olmak üzere tesisatın bazı noktalarını gözle muayene ederek sızıntı yapan yerleri tespit etmeye çalışabilirsiniz. Ancak tüm tesisatı gözle ya da el yordamıyla kontrol etmek mümkün değildir. Profesyonel yardım alarak kalorifer ve kombideki su kaçaklarının bulunmasını sağlayabilirsiniz. Alanında uzman ve deneyimli bir ekip hem su kaçağını tespit edebilir hem bu sorunu ortadan kaldırabilir.
"Kombi suyu neden eksiltir?" sorusunun cevabı kaçak problemiyle alakalıysa sorunun çözümü için çeşitli kimyasal ürünleri tercih edebilirsiniz. Ufak çaplı delinme veya yarılmalarda işe yarayabilecek kaçak giderici kimyasallar, sızıntı yaşanan bölgede kristalleşerek tesisat elemanını onarır.
Merkezî ısıtma ya da soğutma sistemlerinde tercih edilebilecek bu malzemeleri kullanırken şu adımlar izlenebilir:
- İşleme başlamadan önce peteklerin temiz olması gerekir. Uzman bir ekipten yardım alarak peteklerinizi temizletin. Bu işlemi periyodik biçimde gerçekleştiriyorsanız bir sonraki adıma geçin.
- Kimyasal maddeden ne kadar kullanacağınızı belirleyin. 50 litrelik bir tesisat için genellikle 1 litre kimyasal madde tercih edilir. Ne kadar kimyasal ürün kullanmanız gerektiği ürünlerin markasına ve modeline göre değişir. Bu nedenle ürünün kullanma talimatını mutlaka inceleyin.
- Evinizdeki herhangi bir radyatörün kapağını açın. Daha önce belirlediğiniz miktardaki kimyasal maddeyi sisteme boşaltın.
- Kombiyi 60 dereceye ayarlayın ve 45 dakika boyunca radyatörleri ısıtın.
- Süre dolduktan sonra kombiyi kapatın ve kombideki su basınç vanası kontrol edin.
- Su eksilmesi devam ediyorsa aynı işlemi yeniden uygulamanın yararı yoktur. Alternatif çözümler için profesyonel bir ekibe danışmanız gerekir.
"Kombinin suyu neden eksilir?" sorusuna yanıt olarak kalorifer tesisatında bir kaçak olduğunu söyleyebiliyorsanız kimyasal maddeler belli bir noktaya dek çözüm sunabilir. İnsan sağlığına zararı olmayan bu maddeler ufak tefek kaçakları giderir ve sızıntı ihtimali bulunan yerleri tamir eder. Ancak bu tür ürünlerin büyük çaplı kaçaklara çare olmayacağını belirtmek gerekir. Tesisat elemanlarında yaşanan büyük problemleri çözmek için kimyasal malzemeler yerine profesyonel yardımı tercih edebilirsiniz.
3. Tesisatta Kaçak Yok Fakat Su Eksiltiyor
"Kalorifer tesisatında kaçak olmamasına rağmen kombi suyu neden biter?" diye merak ediyorsanız sistemdeki arızalanması muhtemel elemanları kontrol edebilirsiniz. Görevini yerine getirmeyen elemanlar, su tankındaki basıncın azalmasına yol açabilir. Aşağıdaki durumları gözden geçirerek tesisat elemanlarını kontrol edebilirsiniz:
- Eşanjördeki delik ya da çatlaklar su basıncının azalmasına neden olur. Gözle anlaşılması zor olan eşanjör kusurlarını tespit etmek için bu elemanı özellikle incelemeniz gerekir.
- Kombi vanasındaki arızaya bağlı olarak sistem su sızdırıyor olabilir. Sisteme su verirken vananın etrafını kontrol edin. Damlatma ya da akıntı gibi durumlar söz konusuysa vananın onarılması veya değiştirilmesi gerekir.
- Radyatör bağlantılarında kaçak bulunabilir. Kalorifer tesisatına bakım yaptırdıktan sonra gerçekleşebilen bu durum, sistem elemanları arasından su sızmasına neden olur.
- Genleşme tankındaki izolasyonu sağlayan membran malzeme yırtılmış olabilir. Kombi kapalıyken su basıncı aynı kalıyor ancak sistemi açtığınız zaman bar seviyesi düşüyorsa bu durumun sorumlusu muhtemelen genleşme tankıdır.
- Eğer "Kombinin tahliye borusundan su damlıyor." diyorsanız emniyet ventiliyle alakalı bir problem olma ihtimali çok yüksektir.
- Hidrolik takım su sızdırıyorsa kombi basıncı düşer. Bu durumun en büyük göstergesi, kombinin altından damlayan sudur. Basınç düşerken kombinin alt yüzeyi su sızdırıyorsa hidrolik takımın kontrol edilmesi gerekir.
"Kombi su eksiltiyor ama kaçak yok." diyorsanız bu durumun sorumlusu yukarıda bahsi geçen tesisat elemanlarından biri olabilir. Bu elemanların eskimesi, aşınması ya da bozulması gibi durumlarda parçanın tamiri yeterli olmayabilir ve değişmesi gerekebilir. Bu işlemler, profesyonel biri tarafından gerçekleştirilmelidir.
4. Yoğuşmalı Kombinin Su Eksiltmesinin Sebebi
Evinizdeki yoğuşmalı kombi su eksiltiyorsa bu problemin nedenini anlatmadan önce çeşitli açıklamalar yapmamızda fayda var. Yoğuşma işlemi bir gaza ısı vererek bu maddeyi sıvıya çevirme uygulamasıdır. Kombilerin verimliliğini artırmak için geliştirilen yoğuşma teknolojisi, sistem içindeki atık su buharını verimli biçimde kullanmaya yarar. Isı eşanjörü sayesinde kombideki su buharı sıvılaştırılır ve enerjiye dönüştürülür.
Standart kombilerin su eksiltme nedenleri yoğuşmalı modellerle neredeyse aynıdır. Yoğuşmalı kombilerde su basıncının düşme hızı, sorunun nereden kaynaklandığını bulurken işinizi kolaylaştırır. Örneğin ayda bir gerçekleşen basınç düşüşü normaldir. Dört ya da beş haftada bir kere kombiye su vermeniz gerekiyorsa endişelenecek bir şey yoktur.
Endişe verici basınç düşüşü genelde birkaç gün ya da saatte gerçekleşir. Basıncı doğru ayara getirdiğiniz zaman bar seviyesi bir haftadan daha kısa sürede düşüyorsa bu durum tesisat veya kombide sıkıntı olduğu anlamına gelir. Eğer basıncın düşüş hızı sadece birkaç saatten ibaretse ve "Kombinin suyu neden çabuk biter?" diye merak ediyorsanız kombi içindeki parçalarda ya da elemanlarda arıza olabilir. Bu duruma mutlaka müdahale edilmelidir.
Siz de kombinizin su eksiltmesinden şikâyet ediyor, bu problemi çözmek için profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçebilirsiniz. Tesisat Doktoru olarak uzman ve deneyimli kadromuz, son teknoloji ürünü cihazlarımızla kısa sürede sorunun nedenini tespit edebilir, hızlıca gerekli bakım ve tamir işlemlerini gerçekleştirebiliriz.
Soru ve görüşleriniz
Kombi Neden Su Eksiltir? Belirtileri ve Çözümleri hakkında görüşler