Ev ve iş yerlerindeki tesisatın yapısını, mekânın zeminini ve mobilyaları olumsuz şekilde etkileyen su kaçağı problemini tespit etmek ve sorunun yayılmasını engellemek için farklı yöntemler bulunuyor. Kaçağı tespit ettikten sonra uygulayabileceğiniz bu yöntemler sayesinde güvenli bir ortam oluşturabilir ve eşyalarınızı nemden koruyabilirsiniz. Aşağıda yer alan işlemleri uygulayarak su kaçağını belli ölçüde kontrol altına alabilirsiniz.
Su Kaçağının Sebepleri
Su kaçağına neden olan durumlar şu şekilde sıralanabilir:
- Tesisat sisteminin erozyona uğraması,
- Boru ve eklemlerin eskimesi,
- Lavabo ya da gider tıkanıklığı,
- Hatalı yapılan tesisat kurulumu,
- Tesisatta düşük kaliteli malzemelerin kullanılması,
- Deprem ya da sarsıntı,
- Sayaç kullanmadan gerçekleştirilen su tüketimi(kaçak kullanım),
- Su deposundaki sızıntılar ve taşmalar,
- Vana ya da ölçüm aletlerindeki sızıntılar,
- Tesisat içindeki kireçlenme ve tortu birikimi,
- Su izolasyon eksikliği,
- Yüksek su basıncı.
Su Kaçağı Varsa Alınması Gereken Önlemler
Su kaçağı tek bir daireyi etkileyebileceği gibi tüm apartmanı da ilgilendiren bir sorun olabilir. Ayrıca sizde meydana gelen kaçak komşularınızın duvarında ya da tavanında nem ve küf oluşumuna yol açabilir. Bu nedenle su kaçağıyla karşı karşıya kaldığınızda komşularınıza durumu bildirmeniz gerekir. Hemen her mekânda yaşanabilecek bir problem olan su kaçağı sorununu çözmek için şu önlemleri alabilirsiniz:
1. Su Vanasını Kapatma
Su kaçağı nedeniyle eve dolan suyun akmaya devam etmemesi için ilk olarak vanayı kapatmalısınız. Genellikle ev ve apartmanların dışında yer alan su vanalarını kapatmak için vanayı sağ tarafa yani saat yönüne doğru çevirmeniz gerekir. Tek elle kolayca çevrilebilen su vanasını sıkıca kapadıktan sonra su saatini kontrol edebilirsiniz. Böylece su akışının durduğundan emin olabilirsiniz.
2. Elektrik Güvenliği
Fişe takılı olan ve elektrik varken su ile temas eden elektronik cihazlar, can ve mal kaybı gibi ciddi hasarlara neden olabilir. Su kaçağından şüphelendiğiniz zaman mutlaka şalterlerin tamamını indirmeniz gerekir. Kaçak tüm apartmana yayılmışsa ana şalterleri indirebilirsiniz. Böylece komşularınızın can ve mal güvenliğini koruyabilirsiniz. Ardından evinizdeki tüm elektronik eşyaları prizden çekmeyi de unutmayın.
3. Mekânı Havalandırma
Su kaçağı nedeniyle ıslanan ortam yeteri kadar havalandırılmazsa bir süre sonra suyla temas eden halı, mobilya, parke gibi ürünlerde ve duvarlarda hem rutubet hem koku problemi ortaya çıkar. Böyle bir sıkıntı yaşamamak için evinizi sık sık havalandırın. Ayrıca ıslanmış olan eşyalarınızı balkonda ya da cam kenarında bekleterek kurutmaya çalışın.
4. Malzemeleri Koruma
Mobilya ve eşyaların su kaçağı probleminden sonra da kullanılması için bazı önlemler alabilirsiniz. Bunlara kısaca değinelim:
- Ahşap malzeme ile üretilen sandalye, masa ve koltukların ayaklarına poşet geçirin. Eğer şartlar elveriyorsa bu eşyaları sudan etkilenmemiş odalara taşıyın.
- Pamuklu ipliklerle imal edilmiş halı, kilim ve paspasları ıslak zeminden alın ve kurumaları için balkon, bahçe ya da terasa çıkarın.
- Sudan etkilenen kitap, dergi ve gazeteleri kuru bir ortamda bekletin.
- Su kaçağı kontrol altına alınabiliyorsa paspas yardımıyla parke üzerindeki fazla suyu ortadan kaldırın.
- Masaüstü bilgisayar, laptop, televizyon, tablet, elektrikli süpürge ve akıllı telefon gibi elektronik cihazları kuru bir yere koyun. Eğer ıslanmışlarsa mutlaka kurutun.
5. Kaçağın Yerini Belirleme
Yukarıdaki koruyucu önlemlerin tamamını aldıktan sonra su kaçağını tespit etmek için evinizde ya da apartmanınızda araştırmaya koyulabilirsiniz. Su kaçağının tam olarak nereden kaynaklandığını bulduktan sonra bu kaçağı durdurmak için neler yapılabileceğini düşünebilirsiniz.
Evde Kendi Başınıza Tespit Edebileceğiniz Yöntemler
Çok sayıda borunun yer aldığı su tesisatlarındaki kaçakları tespit etmek için deneyebileceğiniz çeşitli yöntemler vardır. Sorunun boyutunu anlamak ve kaçağın tam olarak nerede başladığını bulmak için şu adımları takip edebilirsiniz:
1. Su Sayacını Kontrol Etme
Su kullanımınızda belirgin bir artış olmadığı hâlde normalden daha yüksek fatura ödüyorsanız su kaçağı söz konusu olabilir. Bunu anlamak için su sayacını kontrol edin. Evdeki muslukların tamamı kapalı olduğu hâlde sayaç ilerlemeye devam ediyorsa büyük ihtimalle bir yerlerde kaçak vardır.
2. Sıcaklık Değişikliklerini İzleme
Duvarlarda, zeminde, tavanda beklenmedik nem veya su lekeleri oluşuyor mu? Islak ya da nemli bölgeler su kaçağının belirtisi olabilir. Tavanda, duvarlarda ya da köşelerde yer alan rutubet lekeleri; komşunuzun dairesinde var olan su kaçağına da işaret edebilir.
3. Sesleri Dinleme
Su kaçağı olduğunda genellikle hafif su sesi duyulur. Sessiz bir zamanda evinizi dikkatlice dinleyin. Sızıntının olduğu yere yaklaştıkça suyun sesini duyabilirsiniz. Banyo ya da mutfak tesisatında yaşanan kaçakları tespit etmek için evyelerin altındaki dolapları açıp boruları kontrol edin. Periyodik biçimde duyulan damla sesleri bir yerlerde su kaçağı olduğunu gösterebilir.
4. Tuvalet Kâğıdı veya Kâğıt Havlu Testi
Gözle hemen görülemeyen sızıntılar, boruların bağlantı yerlerinde ya da köşelerde gerçekleşebilir. Bunu tespit etmek için su sızıntısı olabilecek bölgelere bir miktar tuvalet kâğıdı veya kâğıt havlu bırakabilirsiniz. Kâğıt ıslanmaya başlarsa bu, sızıntının olduğu bölgeyi bulduğunuz anlamına gelebilir.
5. Kokuyu İzleme
Su kaçağı genellikle küflü bir kokuya neden olur. Evinizde beklenmedik bir rutubet kokusu fark ederseniz su kaçağından şüphelenmeli ve bu durumu mutlaka incelemelisiniz.
6. Su Basınç Testi
Su tesisatındaki basıncı kontrol ederek de su kaçağını tespit edebilirsiniz. Bunun için su sayacınızı belirli bir süre kapatın, ardından tekrar açın. Eğer sayaç hâlâ dönüyorsa bu, su tesisatında bir kaçak olduğunu gösterebilir.
7. Sıcak Zemin Kontrolü
Zeminin belirli bir bölgesi normalden daha sıcaksa bu durum sıcak su borularında bir sızıntı olduğunu gösterebilir. Kalorifer tesisatında yaşanan kaçakları tespit edebilmek için evin çeşitli yerlerinde yalın ayakla yürüyün. Beklenmedik yerlerde görülen sıcaklık, su kaçağı yaşandığının işareti olabilir.
8. Kombi Basınç Kontrolü
Normal şartlarda 1.5 ile 2 atm arasında olması gereken kombi manometre basıncının birkaç ay içinde bu seviyenin altına düşmesi beklenir. Şayet bu değer dikkat çekici derecede hızlı düşüyorsa kalorifer tesisatında su kaçağı olabilir. Kombinizdeki manometrenin ayarını yaptıktan sonra su basıncını her gün takip ederek sızıntı olup olmadığını bulabilirsiniz.
9. Su Seviyesi Kontrolü
Su kaçağının yer aldığı bölgede küvet, duş kabini ya da evye varsa bu alanlarda su birikebilir. Duş almak ya da ellerinizi yıkamak için kullandığınız bu alanlarda durduk yere su seviyesi artıyorsa sistem içinde kaçak olabilir.
10. Renk Kontrolü
Herhangi bir nedenle su kaçağı yaşandığında duvar, tavan ve köşe gibi yerlerde sararmalar meydana gelebilir; küflenmeler oluşabilir. Benzer durum mutfak ya da banyo gibi yerlerde bulunan fayans araları için de geçerlidir. Fayansların arasındaki derzin renginde bir farklılık söz konusuysa su kaçağından şüphelenebilirsiniz.
Tesisat Doktoru'nu Çağırın
Evde uygulanabilecek yöntemlerle kontrol altına alınması epey güç olan su kaçağıyla mücadele etmek için bizimle iletişime geçebilirsiniz. Kısa süre içinde kaçağın nereden kaynaklandığını bulabilir, etkili cihaz ve tekniklerle bu sorunu ortadan kaldırabiliriz. Özel kameralar, nem cihazları, akustik dinleme cihazları ve dedektörler sayesinde fayansları kırmadan su kaçağının nerede olduğunu tespit edebiliriz. Kaçağın gerçekleştiği yeri tespit ederken yeni nesil teknolojilerden yardım aldığımız için fayans, derz ya da duvarlara herhangi biçimde zarar vermiyoruz.
Soru ve görüşleriniz
Evde Su Kaçağını Kendiniz Nasıl Tespit Edersiniz? hakkında görüşler